Kurven er tom

Skoleelever laver deres eget Atlas over Tranbjerg

28-02-2017
365TEKSTER har modtaget en herlig nyhed! Elever på Tranbjergskole har sat ATLAS OVER AARHUS på pensum, og minsandten om ikke klassen har lavet sit eget Atlas over Tranbjerg. Her bringer vi elevernes eget udsagn om projektet:
I forbindelse med et tema om "byen" har vi, 9.c på Tranbjergskolen, bl.a. arbejdet med de 6 Ø-gadetekster, skrevet af Svend Åge Madsen, som er en del af projekt Atlas over Aarhus. Forløbet sluttede med, at vi selv har skrevet 10 tekster, der er fortællinger om Tranbjerg, bundet sammen som et fælles værk. Frem til 10. marts hænger teksterne ved de adresser, som de handler om.

Vi indledte faktisk temaet allerede i august, da vi deltog i byvandringen i Ø-gaderne, hvor Svend Åge Madsen selv førte publikum rundt imellem adresserne og læste sine tekster højt. En anderledes litteraturoplevelse, som forstærkede historierne, da man jo stod dér, hvor de fandt sted.

De 6 tekster indgår i vores pensum sammen med flere andre tekster med samme tema, men fra andre litterære perioder. Vi har fokuseret på, hvordan "byen" blev fremstillet gennem perioderne, og hvordan ligheder og forskelle kunne forklares historisk. Svend Åge Madsens Ø-gadetekster blev brugt som et eksempel på 2010'ernes litteratur, og vores fortolkning af teksterne ledte os frem til at sammenligne dem med kommunikationen på sociale medier, hvor grænsen imellem fakta og fiktion er flydende, og hvor vidt forskellige mennesker hænger sammen i ét stort netværk af historier, der mødes på kryds og tværs.

Ud over det så synes vi, at stedet blev fremstillet som Ø-gadeteksternes egentlige hovedperson og også som værkets fortæller, og da vi selv skulle skrive vores udgave af Atlas over Tranbjerg, forsøgte vi at holde fast i samme stil. Vi opstillede nogle kriterier for bl.a. sprog, synsvinkel, komposition og genre, og derefter forsøgte vi at opstøve en masse rygter fra Tranbjerg, som vi kunne arbejde videre med. Det har vi gjort ved at tage udgangspunkt i historier fra fx Wikipedia, lokalavisen og byens facebookgruppe og så fordreje dem og tilføje skæve forbindelser imellem fortællingerne. Vi har endda tilladt os at forbinde én af fortællingerne med Svend Åge Madsens tekst på Sejrøgade 15 for at understrege, at byen - og verden - er et netværk af forbindelser mellem mennesker. 

Titler på de ti tekster:
Skovgårdsvænget 494-496
Torvevænget 174
Laurbærvænget 33
Tranbjergvej 28
Jegstrupvænget 387
Skovgårdsvænget 13
Tranbjerg Stationsvej 2
Tranekær Vænge 33,5
Bænken ved Tranbjerg Sø
Kirketorvet 18Vores vigtigste samarbejdspartnere er
365TEKSTER, Godsbanen, Projektdækket, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C
Kontakt: robert@365tekster.dk - www.365tekster.dk