Kurven er tom

Byvandring gør litteraturen levende

14-10-2016

En gåtur i Øgaderne kan blive fantasifuld, hvis man følges med forfatteren Svend Åge Madsen. Og det er nu muligt at opleve forfatteren og hans fortællinger tæt på med en byvandring. Læs her en reportage fra ATLAS OVER AARHUS' byvandring med forfatteren.

Af Emilie Lykke Nielsen. Foto: Kasper Vindeløv.

"I aften handler det om Svend Åge Madsen," råber projektlederen fra 356TEKSTER, Robert Skovmose Christensen, højt for at kunne omfavne den store gruppe. En kvinde med blondt hår står i yderkanten af den store rundkreds, og slår med blyanten på hendes notesbog. Det er 23-årige Kathrine Frich Lindstrøm, som er mødt op til byvandring sammen med hendes læsegruppe fra studiet Nordisk Sprog og Litteratur. Og det er ikke kun fordi, at gruppen har fået udleveret en opgave på studiet, at hun er her. Hun er også mødt op af interesse: "Jeg har et forholdsvist bredt kendskab til hans forfatterskab, og så er jeg vild med hans stil. Det er en blanding af det realistiske og syrede."

Det er en lun sommeraften, hvor man kan mærke varmen fra de gamle huse, der har suget solens stråler til sig igennem hele dagen. Adressen er Mønsgade 10 i Aarhus. De mere end 200 mennesker der er mødt op på den lille bakke, er både ældre, middelaldrende og unge. I midten af flokken kan man skimte det hvide hår fra dagens hovedperson, Svend Åge Madsen. Forfatterens blide og svage stemme breder sig i flokken, og historien om Mønsgade 10 udfolder sig for øjnene af de fremmødte. Aftenens første præstationen afsluttes med klap, og flokken følger trop som et Luciaoptog efter det hvide hår i fronten.

Det er løgn og latin
I samarbejde med ATLAS OVER AARHUS, som er en del af projektet Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, er Svend Åge Madsen bare én af de mange aarhusianske forfattere, der skal være med til at kortlægge Aarhus litterært. Projektet hedder 365TEKSTER, og lederen af projektet, Robert Skovmose Christensen, har to klare mål med det:

"For det første skal litteraturen komme i dialog med læseren, så vi kan få litteraturen formidlet til nye læsere. Det er hovedmålet. Og derudover skal det udfordre dem, der allerede læser, ved at give dem en anderledes oplevelse, hvor litteraturen bliver levende."

Ofte er byvandring en form for belæring om for eksempel byudvikling, som tager afsæt i lokalhistorien. Og det er måske lige præcis derfor, at folk finder det interessant:

"Her følges man rundt med en forfatter, der fortæller om sin litteratur undervejs. Og så bliver den lokale historie skævvredet, for det er jo løgn og latin, det Svend Åge Madsen finder på," udtaler Robert Skovmose Christensen med et stort smil.

En messingtavle for luderen og statsministeren
Den store flok af mennesker har nået tredje stop på turen, og har bredt sig ud foran hoveddøren i Lollandsgade 23. Kathrine Frich Lindstrøm står lidt på tæer og forsøger at følge med i, hvad der nu skal ske.
"Han er en blanding mellem en gammel pensioneret mand og en gal videnskabsmand," siger den studerende med smilende øjne, der står klar til at notere alle guldkornene.

Svend Åge Madsen står foran hoveddøren. Ved siden af ham hænger en guldbelagt messingtavle med forfatterens fortælling på, og skinner igennem på den grå murstensvæg. Der bliver slået et dask i mikrofonen. Den mundtre forfatter fortæller hans historie om luderen i Lollandsgade og understreger efterfølgende, at han ikke var klar over, at en tidligere statsminister havde boet i samme bygning. En høj latter fylder den store rundkreds, og Svend Åge Madsen understreger: "Meget af det jeg fortæller passer ikke, men det her gør. Og så glæder det mig da, at min messingplade hænger ved siden af statsministerens."

Under forfatterens fortælling har flere beboere i gaden opdaget det store optog af mennesker og hænger nu ud af vinduerne, så de kan følge med i, hvad der sker. Solens skær er blevet svagere, og varmen fra menneskemængden kan nu mærkes. Svend Åge Madsen kaster sit stofnet med alle guldkornene i over højre skulder og starter flokkens gang igen.

Litteraturen er folkeeje
Hele projektet har taget sin start i Øgaderne og er nu i gang i Brabrand og Gellerup. Meningen er, at hele byen skal være afdækket, når de 365 tekster er produceret. Men det er ikke kun kendte forfattere, som Svend Åge Madsen, der skal afdække de forskellige bydele:

"Projektet har den pointe at placere litteraturen, hvor folk er, så folk læser teksten, lige meget om det er en kendt forfatter eller ej. Bare teksten fungerer, det sted den nu er placeret, så læseren nærmest føler, at kunne læse om sig selv, og derved bliver en del af litteraturen," forklarer projektlederen, Robert Skovmose Christensen.

Men det er ikke kun forfatterne, der har indflydelse. Byens beboere har nemlig også kunnet støtte projektet.
"Messingtavlerne med fortællingerne på er resultatet af 12.010 kroner, som byens beboere har støttet projektet med. Og hvis man støttede med mere end 200 kroner, fik man et kram af Svend Åge Madsen," fortæller Robert Skovmose Christensen, mens han klukkende griner lidt og fortsætter i et mere seriøst toneleje: "Folk har på den måde taget ejerskab over projektet i en hel praktisk og økonomisk forstand."

Ideerne til fremtidige projekter er mange, blandt andet digte på pizzabakker, samt lyd- og litteraturinstallationer, og der er et formål med ideerne:
"Når jeg rejser rundt, kan jeg mærke drivkraften af, at man gerne vil lære folk at kende. Men kort tid og sprogbarriere kan være et problem. Med vores projekt håber vi, at man føler, at når man har været i Aarhus, så har man lært byen at kende på en ny måde," udtaler Robert Skovmose Christensen og siger afsluttende: "Det her er vores springbræt. Vi har fået penge til projektet her, så vi kan dygtiggøre os og på længere sigt udgive litteraturen på den her måde, på landsplan."

Opsøg teksten
Menneskemængdens varme er forduftet, og folk trækker i deres lette sommerbluser. Kathrine Frich Lindstrøm er, sammen med resten af flokken, ankommet til de gamle gader i Sjællandsgade. Der pustes i mikrofonen, og en kort latter breder sig blandt de forventningsfulde lyttere.
"Det her er så Sjællandsgade 102," forklarer Svend Åge Madsen og går i gang med sin fortælling.

Den studerende Kathrine Frich Lindstrøm klapper notesbogen sammen og giver sig tid til at lytte. Hos hende er der ikke i tvivl om, hvad Svend Åge Madsen prøver på: "Man kan se i litteraturen, at han inddrager sig selv og Aarhus. Igennem byvandringen bliver det mere virkeligt, og du skal pludselig opsøge teksten. Jeg kan godt lide den form for alternativ litteratur."

Forfatteren afslutter sin sidste fortælling, og projektlederen, Robert Skovmose Christensen, overtaler Svend Åge Madsen til at komme med en sidste bemærkning: "Jeg har ikke noget på hjertet, og jeg føler allerede, at jeg har sagt så meget i aften," svarer forfatteren kækt, og en klapsalve bliver aftenens punktum for en byvandring med levende litteratur.

ATLAS OVER AARHUS og 365TEKSTER arrangerer i 2017 flere byvandringer med Svend Åge Madsen. Følg med hér på hjemmesiden eller vores Facebook-side.

Vores vigtigste samarbejdspartnere er
365TEKSTER, Godsbanen, Projektdækket, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C
Kontakt: robert@365tekster.dk - www.365tekster.dk