Kurven er tom

Fortælleværksteder for kvinder i Gellerup

09-03-2016
ATLAS OVER AARHUS har netop afholdt det første af i alt fire fortælleværksteder for kvinder i Gellerup. De mødtes første gang på Kvindernes kampdag, og det blev en stor succes.

ATLAS OVER AARHUS fejrede Kvindernes kampdag i selskab med en flok seje, modige og kærlige kvinder fra Gellerups Bydelsmødre for at høre, hvad "kvindekamp" betyder for dem.

Det første af kvindeværkstederne blev afholdt i det nye Kvindehuset i Gellerup under ledelse af ATLAS OVER AARHUS-forfatter og fortælleværkstedsleder Louise Juhl Dalsgaard. Målet med fortælleværkstederne er at skabe et fælles rum, hvor kvinder fra området kan mødes og fortælle på tværs af sociale og kulturelle skel.

Tidligere leder af Gellerup Bibliotek Lone Hedelund indledte med at fortælle om sin tid i kvindebevægelsen: Om krav om skattefradrag på menstruationsbind og pessarer, og om besættelse af et kvindehus i Nørresundby. Bydelsmødrene var, bogstavelig talt, vildt begejstrede for historien, de klappede stående, og alle som een ønskede de sig et af Lones badges med kvindetegn og knyttet næve.

Bagefter var det kvindernes tur til at fortælle om deres oplevelser som bl.a. udearbejdende mor.

- Jeg arbejder som sosu-assistent, og min mand er buschauffør. Han er dødtræt, når han får fri - men det samme er jeg jo, når jeg får fri, forklarede en af kvinderne, om hvorfor hun og hendes mand hjælper hinanden med alt fra bleskift til brillekøb.

De talte om fordeling af husligt arbejde, om lighed. Men også om retten til forskellighed:

- Lighed er godt og retfærdigt, enshed er kedeligt, pointerede en anden af kvinderne. Hun argumenterede for, at kønnene naturligvis skal have lige muligheder og rettigheder, men at de ikke skal være ens.

Fortælleværkstedsleder Louise Juhl Dalsgaard fortæller om det første møde:

- Hele besøget var en helt vildt fin oplevelse, og kvinderne af en helt, helt særlig støbning. Jeg glæder mig oprigtigt til, på vegne af ATLAS OVER AARHUS, at fortsætte kvindefortællingerne over de næste måneder, hvor jeg også har fået lov at besøge kvinderne derhjemme, møde deres nærmeste, besøge deres moske, og høre om deres drømme og ønsker for fremtiden.

- Kvindesagen lever, kampen fortsætter, afslutter hun.

Kvindeværkstederne er en del af ATLAS OVER AARHUS, som er 365TEKSTERS store litterære kortlægning af byen. Kvindeværkstederne er støttet af Gellerup Kulturmidlers Her og Nu-pulje. Læs mere om ATLAS OVER AARHUS her.
Vores vigtigste samarbejdspartnere er
365TEKSTER, Godsbanen, Projektdækket, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C
Kontakt: robert@365tekster.dk - www.365tekster.dk